Den Haag
Dit plan is geselecteerd

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is geselecteerd

Groene allure voor de 'as' van Duinoord

Door: Geanonimiseerd
11 maart 2019

De 'as' van Duinoord verdient naast schone architectuur ook groene allure. Vernieuwing van een groen Sweelinckplein en Koningin Emmakade

De verbindende as die door Duinoord loopt is onmiskenbaar het prachtige Sweelinckplein met de Koningin Emmakade. Het is niet enkel centraal voor de bewoners van Duinoord, alsook die van Den Haag. Het biedt - samen met de Scheveningseweg - de toegang van Den Haag naar Schevening en omgekeerd. Op een zonnige dag bruist het hier van de mensen en energie. De neorenaissance architectuur maakt het een van de mooiste plekken van Den Haag. Het groen op het Sweelinckplein en de watergrachten op de Koningin Emmakade is helaas wat verouderd en voelt verlaten aan. Er is weinig diversiteit in de planten, perken worden slecht onderhouden en het kent een wat vreemde mix aan bomen en struiken (voorbeeld hulst bij het water; een treurwilg zou een veel mooier aanbeeld geven). In het kort pleit ik voor: meer bloemen voor de beien, insectenhotels, opschonen borders en perken, oude struiken weg, uiteraard het behoud van de grote bomen, fonteintje in de gracht (zou het geheel meer allure geven) en als het kan de 'vuilstortplaats' (glasbakken, papier) bij de kruising koningin emmakade en obrechtstraat verplaatsen/opschonen.  Het gaat dus om een combinatie van vergroenen van de straat en plein waarbij groen bevoordelijk is voor de biodiversiteit alsook het verbeteren van het aangezicht.


Argumenten

Argumenten voor

Geanonimiseerd | 11 maart 2019 15:34

Dit is in lijn met wat ik zelf ook als idee had willen indienen. Ik zou graag een 'pupil van het Sweelinckplein' zien. Het vierkante stuk groen grasveld tussen de twee delen van het Sweelinckplein past qua (non)ontwerp niet bij de rest van het plein. Een centrale ronde verhoging ingevuld met gras of bloemen en met een bakstenen keerwand die tegelijk als zitbank kan functioneren zou al heel wat zijn en er uitzien als een pupil.

Geanonimiseerd | 26 maart 2019 19:38

Waarom meteen niet een prachtige fontein in het midden?

Geanonimiseerd | 11 maart 2019 18:19

Stichting Vrienden van het Sweelinckplein hebben dit al jaren geleden aan de gemeente gevraagd. Ondanks vragen in de raad waarom het uitblijft; toch zonder resultaat. Opfleuren van plein en kades met bloeiende planten en nieuwe struiken, graag! Verplaatsen van glas- en papierbakken kan niet. Waarheen dan? Maskeren met groen kan wel.

Geanonimiseerd | 11 maart 2019 13:37

mooi plan! Ik stem voor . Kan wel opknapbeurt gebruiken.

Geanonimiseerd | 13 maart 2019 14:16

Een heel goed idee! Het groene pleintje - op de as van plein en kades - leent zich goed voor een monumentaal object - vergelijkbaar met Plein 1813 of Bankaplein - maar dan in een eigentijdse (maar niet lollige) uitvoering, waar een fontein deel van kan uitmaken. De beide kades zou ik laten zoals ze zijn, maar dan veel beter onderhouden en ontdaan van 'wildgroei'.

Geanonimiseerd | 11 maart 2019 19:09

Goed om te horen. Dank voor de positieve reacties!

Geanonimiseerd | 21 maart 2019 14:18

Het plantsoen van het Sweelinckplein is lang verwaarloosd. De groencommissie van de Stichting Vrienden van het Sweelinckplein is al bezig om samen met de groenbeheerder van Stadsdeelkantoor Scheveningen te bekijken wat er allemaal moet gebeuren. Extra fondsen zijn daarbij hard nodig!

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Geanonimiseerd | 13 maart 2019 13:06

Goed idee, maar niet realiseerbaar voor € 30.000 ben ik bang. Kan het idee niet iets meer beperkt worden voor de haalbaarheid?

Geanonimiseerd | 14 maart 2019 11:00

Het is inderdaad lastig te begroten zonder specifieke begroting te maken maar ben er van overtuigd dat we een heel eind kunnen komen. Wat niet past, zal dan niet kunnen. Een groot deel van de werkzaamheden zal door de buurtgenoten gedaan kunnen worden. Dus het merendeel van de 30k kan naar aankoop van planten, bomen en dergelijken gaan. Mogelijk is de fontein niet haalbaar dan maar wie weet kan daar een oplossing voor bedacht worden of in een later stadium toegevoegd worden.

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.
Uitleg Stemmen Archief